de Wonderbron

 

Home

Workshops

Wie zijn wij ?

Kontakt

 

 

Jong blijven met Zhineng Qigong

 

Zhineng Qigong is een van de vele vormen van Qigong, de Chinese filosofie van de ‘beoefening’ en het werken met Qi. ‘Qi’ betekent ‘levensenergie’ en ‘gong’ betekent beoefening, ‘bezig zijn met’.

Zhineng Qigong werd geintroduceerd in 1980 door de Chinese arts Dr. Pang Ming, die ook het zg. ‘medicijnloze ziekenhuis’ oprichtte in Zigachong, 5 uur rijden van Beijing. Het is een ‘medische vorm’van Qigong.

Zhi betekent ‘kennis of ‘intelligentie’ en neng betekent ‘potentieel’ of ‘vermogen’. Wanneer je dus Zhineng Qigong beoefent wil dat dus zeggen dat je met al je intelligentie en verstand Qigong beoefent !

De meest bekende vorm van Qigong is de Tai Chi Qigong, de mooie vloeiende bewegingen en stappen die we wel kennen van foto’s en TV-documentaires uit China.

Duurt het met Tai Chi echter enige jaren voordat je het een beetje behoorlijk beheerst, Zhineng Qigong is veel gemakkelijker te leren omdat de bewegingen minder gecompliceerd zijn (maar minstens zo effectief).  

 

Bewegende meditatie

Bewegende meditatie wordt Zhineng Qigong ook wel genoemd. Twee vliegen in een klap: beweging čn meditatie. Maar het is echter meer: zoals in 1 +1 = 3, ‘synergie’ .

 

Iemand zei tegen mij: “ik sport regelmatig dat is toch ook goed ?” Jazeker, maar dit is toch verschillend. Doordat je, heel rustig, je aandacht richt op alles wat zich bij de beweging in je lichaam afspeelt wordt je bij het doen van deze oefeningen dus ‘gevraagd’ om met je ‘mind’ je lichaam 'in te gaan', zodat je aandacht wordt gericht op die plaatsen waar je wat voelt en nergens anders. Zo leer je je te concentreren. Dat moet je je natuurlijk eigen maken, maar door regelmatig te oefenen gaat dat hoe langer hoe gemakkelijker.

 

Bezig zijn met Zhineng Qigong is echter niet alleen bezig zijn met je lichaam. De naam zegt het al, het is ook een wijsheidsleer.

Het blijkt echter dat de fysieke verkenning en het beter leren kennen van ons fysieke voertuig tegelijkertijd doorwerkt op onze mind.

 

Voordelen

 

 

Ouder worden brengt met zich mee dat ons lichaam niet meer zo fit en soepel is als we gewend waren op ons 40ste of 50ste jaar. Juist dan moeten we er voor zorgen dat we het proces van verouderen zo veel mogelijk vertragen. De beoefening van Zhineng Qigong en taichi is daar uitstekend geschikt voor. In China is dat inmiddels de gewoonste zaak van de wereld maar ook in het westen .

 

Gewoon beginnen

De beste methode om kennis te maken met Zhineng Qigong is: gewoon beginnen.

 

Dat kan nu in Velp in een van de zalen van ‘Parkstaete’, Parkstraat 3-B, 6881 JA Velp, (schuin tegenover ‘Simply Delicious’).  

Losse kleding is handig.  

 

Plaats:  Parkstraat 3-B, 6881 JA Velp

             De lessen worden wekelijks gegeven op donderdagmorgen om 9:00 en 10:45 uur.

 

Tijd:      9:00 - 10:30 en  10:45 - 12:15

 

Begindatum: wordt binnenkort bekend gemaakt

 

Kosten: € 10,-- p.p. les

 

Heeft U belangstelling om mee te doen ?

 

U kunt zich telefonisch opgeven (tel. 0313 630029, liefst tussen 9:00 en 10:00 of tussen 19:00 en 20:00 uur) of via de e-mail onder vermelding van Uw naam,  adres en telefoonnummer.